Informacje i rezerwacja

Blog

Karnawałowe menu w Zamku Topacz

Data publikacji: 15-01-2016
Zamek Topacz

Karnawałowe przekąski – oryginalne propozycje szefa kuchni Zamku Topacz

Karnawał to przede wszystkim spotkania z przyjaciółmi, dobra muzyka i zabawa do białego rana. To, czego nie może zabraknąć podczas domowych przyjęć to także pyszne przekąski, które umilają wspólnie spędzany czas. Jeżeli macie chęć trochę poeksperymentować, polecamy przepisy szefa kuchni Zamku Topacz – Rafała Borysa, który przygotował trzy znakomite, karnawałowe propozycje.

Karnawałowe przyjęcie nie może odbyć się bez pysznych przekąsek. Warto postawić na sprawdzone i uwielbiane przez wszystkich składniki, takie jak tuńczyk łosoś, czy drób, ale urozmaicić je ciekawymi dodatkami. Rafał Borys, szef kuchni Zamku Topacz, przygotował trzy propozycje, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim karnawałowym gościom.

Tatar z tuńczyka z czarnym sezamem, chrzanem tartym i topinamburem

Tuńczyk to pyszna i zdrowa ryba. Choć ten z puszki zachowuje właściwie wszystkie wartości odżywcze, warto czasem zamienić go na świeże mięso. Zaproponowanej potrawie wyjątkowego smaku nada przede wszystkim czarny sezam, który jest intensywniejszy od popularniejszej w naszej kuchni wersji w kolorze białym. Lekko orzechowy, słodki i pozbawiony gorzkawego posmaku doskonale komponuje się z rybami. Chrzan doda z kolei ostrości, a topinambur oryginalnego smaku, gdyż przypomina połączenie ziemniaków z orzechami.

Gravad lax z rukolą, roszponką i dressingiem miodowo - musztardowym

Garavad lax to po szwedzku marynowany łosoś. To potrawa, która od wieków znana jest w kuchni skandynawskiej. Jej przygotowanie polega na wtarciu w mięso przypraw, a następnie ułożeniu płatów ryby oraz dodatków jeden na drugim i dociśnięciu poprzez zastosowanie ciężkiego przedmiotu. Tak przygotowaną rybę odkładamy do lodówki do zamarynowania. Zamiast tradycyjnie dodawanego do gravad lux koperku, polecamy zastosować lekko pikantną rukolę i delikatną roszponkę, którą charakteryzuje orzechowy aromat. Idealnym dodatkiem do gotowej ryby będzie z kolei prosty w przygotowaniu miodowo – musztardowy dressing.

Pieczona pierś z kaczki z salsą z ogórka, rokitnika, gruszki i chili

Kaczka ma bardzo intensywny i charakterystyczny smak i nie jest prosta w przygotowaniu. Mimo to warto zdecydować się na podanie tego mięsa podczas karnawałowego przyjęcia – nasi goście z pewnością docenią wyjątkowość i wykwintność tej potrawy. Kaczka doskonale będzie smakować w towarzystwie orzeźwiającej salsy z ogórka, rokitnika, gruszki oraz chili. To połączenie tradycyjnego charakteru mięsa z nutą orientu.

Jeśli jednak chcemy spróbować tych przekąsek w oryginalnym wydaniu, możemy wraz z przyjaciółmi odwiedzić Restaurację w Zamku Topacz i skosztować pysznych dań autorstwa Rafała Borysa.

Zamek Topacz położony jest zaledwie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta, w miejscowości Ślęza.

W tej kategorii:


Podziel się:

O nas

Serwis SpaSanatoria.pl prowadzi aktywną promocję i sprzedaż pobytów w sanatoriach uzdrowiskowych i ekskluzywnych ośrodkach SPA & Wellness.

Portal poświęcony tematyce prozdrowotnej SpaSanatoria.pl zawiera bazę sanatoriów i hoteli SPA & Wellness w Polsce i za granicą wraz z ich bogatą prezentacją i ofertą.

Ważne!
Nasza strona wykorzystuje pliki cookies więcej »


OK, akceptuję