Karnawałowe menu w Zamku Topacz
Data publikacji: 15-01-2016
Karnawałowe przekąski – oryginalne propozycje szefa kuchni Zamku Topacz
Karnawał to przede wszystkim spotkania z przyjaciółmi, dobra muzyka i zabawa do białego rana. To, czego nie może zabraknąć podczas domowych przyjęć to także pyszne przekąski, które umilają wspólnie spędzany czas. Jeżeli macie chęć trochę poeksperymentować, polecamy przepisy szefa kuchni Zamku Topacz – Rafała Borysa, który przygotował trzy znakomite, karnawałowe propozycje.
Karnawałowe przyjęcie nie może odbyć się bez pysznych przekąsek. Warto postawić na sprawdzone i uwielbiane przez wszystkich składniki, takie jak tuńczyk łosoś, czy drób, ale urozmaicić je ciekawymi dodatkami. Rafał Borys, szef kuchni Zamku Topacz, przygotował trzy propozycje, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim karnawałowym gościom.
Tatar z tuńczyka z czarnym sezamem, chrzanem tartym i topinamburem
Tuńczyk to pyszna i zdrowa ryba. Choć ten z puszki zachowuje właściwie wszystkie wartości odżywcze, warto czasem zamienić go na świeże mięso. Zaproponowanej potrawie wyjątkowego smaku nada przede wszystkim czarny sezam, który jest intensywniejszy od popularniejszej w naszej kuchni wersji w kolorze białym. Lekko orzechowy, słodki i pozbawiony gorzkawego posmaku doskonale komponuje się z rybami. Chrzan doda z kolei ostrości, a topinambur oryginalnego smaku, gdyż przypomina połączenie ziemniaków z orzechami.
Gravad lax z rukolą, roszponką i dressingiem miodowo - musztardowym
Garavad lax to po szwedzku marynowany łosoś. To potrawa, która od wieków znana jest w kuchni skandynawskiej. Jej przygotowanie polega na wtarciu w mięso przypraw, a następnie ułożeniu płatów ryby oraz dodatków jeden na drugim i dociśnięciu poprzez zastosowanie ciężkiego przedmiotu. Tak przygotowaną rybę odkładamy do lodówki do zamarynowania. Zamiast tradycyjnie dodawanego do gravad lux koperku, polecamy zastosować lekko pikantną rukolę i delikatną roszponkę, którą charakteryzuje orzechowy aromat. Idealnym dodatkiem do gotowej ryby będzie z kolei prosty w przygotowaniu miodowo – musztardowy dressing.
Pieczona pierś z kaczki z salsą z ogórka, rokitnika, gruszki i chili
Kaczka ma bardzo intensywny i charakterystyczny smak i nie jest prosta w przygotowaniu. Mimo to warto zdecydować się na podanie tego mięsa podczas karnawałowego przyjęcia – nasi goście z pewnością docenią wyjątkowość i wykwintność tej potrawy. Kaczka doskonale będzie smakować w towarzystwie orzeźwiającej salsy z ogórka, rokitnika, gruszki oraz chili. To połączenie tradycyjnego charakteru mięsa z nutą orientu.
Jeśli jednak chcemy spróbować tych przekąsek w oryginalnym wydaniu, możemy wraz z przyjaciółmi odwiedzić Restaurację w Zamku Topacz i skosztować pysznych dań autorstwa Rafała Borysa.
Zamek Topacz położony jest zaledwie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta, w miejscowości Ślęza.
W tej kategorii:
-
Sala balowa mieszcząca do 300 gości, kryształowe żyrandole i miętowe detale wykończenia. Na zewnątrz...
-
Pan młody może być świetnym organizatorem wesela. Zwłaszcza, gdy pomaga mu wyspecjalizowany zespół...
-
Każda z par młodych ma swoja wizję wymarzonego wesela. Naszą propozycją jest stylowe wesele w hotelu SPA,...
-
Daj się ponieść romantycznemu nastrojowi - wybierz się do SPA na romantyczny weekend. Spędź czas we dwoje...
-
Karnawał to czas zabawy. Podczas zabawy nie może zabraknąć świetnego towarzystwa, dobrej muzyki i pysznego...
-
Do grona obiektów hotelarskich, oferujących najwyższej jakości zabiegi pielęgnacyjne i rytuały SPA...
-
Fanscynująca budowla przekształcona w piękny i nowoczesny hotel SPA intryguje swoją historią. Przeczytaj jak...
-
Dolny Śląsk zachęca masą atrakcji turystycznych: fascynującymi zamkami, piękną przyrodą. Odwiedź to...
-
chcesz cieszyć się urlopem we dwoje, jednak obawiasz się nieporozumień? Przeczytaj! Eksperci z Cottonina...
-
Ten niesamowity region o powierzchni 100 km² jest pełen gotyckich zamków, renesansowych...